Японски и китайски учени установиха, че рибите клоуни (Amphiprion ocellaris) разпознават възможните

...
Японски и китайски учени установиха, че рибите клоуни (Amphiprion ocellaris) разпознават възможните
Коментари Харесай

Японски учени установиха, че рибите клоуни могат да броят

Японски и китайски учени откриха, че рибите клоуни (Amphiprion ocellaris) разпознават вероятните съперници по броя на страничните им отвесни линии. За любопитното изобретение оповестиха от Института за просвета и технологии в Окинава, Япония. 

Изследователите са разкрили, че рибите клоуни са най-агресивни към екземплярите, които сходно на самите тях имат три отвесни бели линии по тялото. Същевременно те доста по-рядко атакуват риби с две или една линия и съвсем постоянно пренебрегват тези, които ги нямат. 

„ Това допуска, че рибите клоуни са в положение да преброят линиите и да дефинират по тях видовата принадлежност на неканения посетител ”, споделя Кина Хаяши от изследователския екип.

Учените считат, че тази поведенческа специфичност разрешава на рибите клоуни да поддържат границите на териториалните си владения, изразходвайки минимални старания, като не хабят сила да атакуват риби, които заемат други екологични ниши и не съставляват опасност.

Умението също по този начин им оказва помощ да поддържат обществена подчиненост, защото броят на линиите по тялото на рибата смешник зависи от позицията им в групата, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР